1986 yılında öğrenci olmadığı için kapanan ilkokulumuz binası, bakımsızlık nedeniyle herkesi ve özellikle burada öğrenim gören kişileri oldukça üzüyordu. 1995 yılında Baki Aksu’nun başkanlığındaki Yönetim Kurulu kararı ile okulumuzun misafirhane olarak düzenlemesi çalışmalarına başlandı. İMECE kültürü ile Yeşilyurt halkının, usta ve esnaflarının katkıları ile bir odası misafirhane diğeri köy odası halinde bitirildi. Turan Aksu başkanlığı döneminde 1996 yılında açılışı yapıldı.
2005 yılında Yeşilyurt Camisinin yıkılması sonucu misafirhane, cami olarak, diğer odalar, depo olarak kullanılmaya başlandı.2006 yılında caminin tekrar taşınması sonrasında ilgisizlik nedeniyle okul tekrar bakımsız, kendi haline terk edilmiş, camları kırılmış, doğramaları çürümüş, lojman, tuvaletlerine girilemez hale gelmişti. Yapılan emekler boşa gitmişti koruyamamıştık.
Ağustos 2010 tarihinde Dernek Başkanı Ertekin Karakaya ve yönetimi, Muhtar Mahinur Aksu; halkla yaptığı toplantıda ilkokul binası, Lojmanı ve tuvaletlerinin onarılması ve okul bahçesine köy fırını yapılması kararlaştırıldı. 2010 yılında Belediye ve halkın katkısıyla Köy Fırını yapıldı, eksikleri zamanla tamamlandı. Belediye Başkanı Fevzi Önal’ın önerliğinde Belediye, Halk katkısıyla, Yeşilce ve Yeşilyurt’taki dış cepheler ve çatılar boyandı. 2012 Yılında Belediye ve Yeşilyurt halkının katkısıyla Yeşilce arası yolun bir kısmı beton yapıldı. 2015 de Yayla da su deposu ve şebekesinin, 2016 yılında Eğircesu yolunun beton ve parke taşla döşenmesi, halk tarafından yapıldığından Kültür Merkezi projesi gecikmiştir.
2016 yılında Dernek yönetimi Yeşilyurt’un gelenleri ile yapılan istişare toplantısı yaptı. Kültür Merkezi maliyeti hesaplandı tartışıldı. Gündeme Leyla Eğricesu’nun teklifi geldi. Sadece İlkokul binasının onarımına katkısı karşılığı, isim hakkı görüşüldü. Olumlu görüldü. Necdet Kıyan ve ustalar yazın köye gelerek onarıma başladılar. Bu sırada. Kadir Aksu; ustalar hazırken halkın katkısı da sağlanarak Lojman, Tuvaletler, Bahçe düzenlemesi de yapılarak YEŞİLYURT SOSYAL YAŞAM ALANI haline dönüştürülmesi fikri önerisi Dernek Yönetimimiz tarafından da uygun görüldü.
Dernek Başkanı Kenan Kıyan ve yönetimi ile Emekli Öğretmen Kadir Aksu’nun sorumluluğunda kimisi bedenen, kimisinin nakit katkısı, kimisi malzeme katkısıyla, Kimisi ustalığını yaparak, Leyla Eğricesu’nun katkısı, Kitap bağışı katkısı, Halit Aksu’nun hayrı, belediyenin katkısıyla onarım ve donanımı 2 yılda tamamlandı. Kültür Merkezi düzenlemesi Kadir Aksu’nun sorumluluğunda değerli Yeşilyurtluların katkılarıyla yapıldı. Katkı sunan, emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederiz. Ayrıca gerek misafirhanenin,gerekse Kültür Merkezinin ,onarımından tutun ,düzenlemesine kadar, zamanını,emeğini harcayan derneğimizin Kadınlar Kolu üyelerine çok teşekkür ederiz. Bir yerde başarı varsa mutlaka ,onun arkasında kadınlarımız vardır. Onlara sonsuz teşekkürler.
YEŞİLYURT SOSYAL YAŞAM ALANI Mesudiye Belediye Başkanımız İsa Gül’ün katılımıyla 23 Ağustos 2018 de açılmıştır.
Leyla Eğircesu ve Yeşilce Yeşilyurt halkının katkılarıyla onarımı yapılan İlkokul binamız Kültür Merkezi olarak hizmete açılmıştır. Bölümleri
1- Kültür ve Sergi salonu.
- Tarihçe (Ordu ve Mesudiye’nin kısa tarihi. Yeşilce’nin –Yeşilyurt’un tarihçesi
- Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşları(Belediye Başkanları, Muhtarlar, Dernekler, Vakıflar)
- Değerlerimiz ve Bilim adamlarımız
- Yeşilyurt İlkokulu (Tarihce, Öğretmenlerimiz ve öğrenci resimleri)
- Yeşilyurt Cami (Tarihcesi ve imamlarımız)
- Yeşilyut’ta Yüksek Öğretim ve istatistikleri
- Örf, adat, batıl inançlarımız, kıyafetlerimiz, halk oyunlarımız, manilerimiz, çocukluk oyunları, yemek kültürümüz, şiirler, Efsaneler,eski ölçüler,
- Fırınlarımız, çeşmelerimiz, mezarlıklarımız, değirmenlerimiz ve kültürleri
- Yöresel sözlük
- Yayla, güzle ve köy yaşantıları, Mizah, Lakaplar, Kimdir bu, ilk ler
- Kimler geldi kimler geçti resim panosu
- Yeşilyurt soy ağacı
- Çocuk kütüphanesi
- Yeşilyurt’ta İmece
- Bu yer adlarını biliyor musunuz ?
2) Tarım ve aletleri müzesi
- Tarım ve ev aletlerinin tanımları
- Tarım ve ev aletleri (Bağış yapanların adları yazılıdır)
3) Mutfak ve ev aletleri müzesi
4) Toplantı salonu
- 2017 yılından sonraki vefat eden kişilerin resimler, Eski fotoğraflar, Yüksek öğretimde unutulmuş gençler, Hayratlar, unutulmuş sözcükler, ilave edilecektir. Eksi ev ve tarım aletleri mevcuttur. İlginizi, katkılarınızı, önerilerinizi bekliyoruz. Kadir Aksu
Hedef YAŞAYAN BİR KÜLTÜR MERKEZİ