Yeşilce İmece Vakfı

1990 yılında İstanbul’da yaşayan Yeşilceliler dernek kurarak birlikteliklerine yeni bir adım attılar. Ankara bu örgütlenmeyi takip etmekte gecikmedi. Bizden yıllar önce kurulan Yeşilce-Yeşilyurt Derneği ise birlikte hareket etme duyarlılığını gösterdi. Piknikler, geceler ve Yeşilce Şenlikleri derneklerimizin etki alanını arttırdı. O dönemde Yeşilce toplumu içindeki geçmiş seçimlerden kaynaklı sağcı-solcu ikilemi yerini karşılıklı uzlaşma ortamına bırakmıştır. Bu yeni durum Yeşilce belediyemize moral ve güç sağlamıştır.

İlk ortak çalışmamız inek projesidir. Onlarca toplantı sonucu 50 kişinin 5.000.- er TL lik katkısıyla “Yeşiltaş”a dönüşen proje teşvik kredisinin Mesudiye Ziraat Bankası’na yatmasına rağmen Ordu İl Tarım Müdürlüğü’nün olumsuz rapor sunması sonucu kredi iptal edilmiştir.

Yeşiltaş tasfiye süreciyle kapatılmıştır. Elimizdeki 50 ineklik mandıra binası dönemin Belediye Başkanı Sönmez Yılmaz’ın gayretleri ile çatısı kapatılarak kiraya verilmiştir. Bu arada resmi işlemler sonucu Yeşilce Belediyesi’ne kaydı yapılmıştır. Süt fabrikamızdan sonraki beldemizdeki ikinci eserimizdir. Belediye Başkanı Sayın Feyzi Ünal döneminde ise bilmediğimiz bir nedenle süt fabrikamız ve mandıra tapuları takas edilmiştir. Belediyemizin kapatılması sonucu eski süt fabrikamız Mesudiye belediyesine geçmiştir.

İstanbul dernek lokalimizin açık kalabilmesi yönetimi zorlayan tek konuydu. 700’e yakın üyemizden sadece 50 kişi bu yükün altındaydı. İnek projesinde de para akışının sağlanmasında zorluklar yaşamıştık. Bu durumu nasıl aşabiliriz konulu bir dizi toplantı yaptık Ankara derneği organizasyonu ile Ilgaz kayak tesislerinde ailecek bir hafta sonu tatili yaptık. Çocuklar yine mi İnek toplantısı diye dalga bile geçtiler.

İstanbul Yeşilce Derneği ( İstanbul Yeşilce Beldesi Kültür ve Dayanışma Derneği ) olarak ekonomik sorunların çözülebilmesi için bir vakıf kurulması önerisini sunduk tartışıldı ve kabul edildi.1996 yılında bir dizi toplantı yapılarak farklı kesimlerin görüşleride alınaraka öneri olgunlaştırıldı Kuruluş için gerekli olan 500.000 .- TL borçlanılarak tamamlandı ve sonra borç kapatıldı. Kısa adı Yeşilce İmece Vakfı 27.12.1996 tarihinde mahkeme kararı onaylanarak kuruluşu tamamlandı.

33 kurucu üye ile çalışmalara başlandı. Hedef 100 üye idi ama 70’e yakın başvuru evrak ve tesbit edilmiş giriş ücreti eksikliği ile yeni sorunlar yarattı. Genel kurul kararı ile üyelere aidat ödeme zorunluluğu getirildi. Bu durum dernek gibi vakıf olarak ülkemizde tek örnek olma özelliğini kazanmamıza neden oldu.

Yeşilce toplumunun üç temel dinamiği şenlik-piknik ve gecedir. Bu sinerjinin yatırıma dönüşmesi gerekiyordu.

İlk adımımız kabası yapılmış ama ödeneksizlikten çürümeye terkedilmiş otel binasını tamamlamaktı. Belediyemiz tapu satışını yaptı ve yaklaşık 75.000.- usd harcanarak 1997 şenliklerinde İMECE VAKFI otelimizin açılışını gerçekleştirdik. Bu başarı örgütlenmemizi ve özgüvenimizi arttırdı.

1998 güzünde Bolu İzzet Baysal üniversitesi tesislerinde Mesudiye Kurultayı önizleme toplantısında Yeşilce Belediye Başkanı-İmece Vakfı-İstanbul Yeşilce Derneği imzaları ile Mesudiye Meslek Yüksekokulu, Yeşilce Turizm ve Otelcilik bölümünün açılması için dilekçe verdik. Devamında bünyesinde bulunacağı Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nin talebi olan derslik ve öğrenci yurdu için topyekün çalışma başlattık. Başardık yaşanan zorluklara rağmen mutluyduk…

Bu süreç sonucu Beldemizde; 4 adet lokanta,1 adet bar, 3 adet kahvehane, 4 adet bakkal, 1 adet büfe, 2 adet nalbur, 2 adet ekmek fırını ve Azmi Aksoy Kültür Merkezi (bünyesinde kütüphane-tiyatro salonu-şenlik meydanı) ile Çukuralan Yaylasında bir lokalimiz bir göletimiz ve yanında gölet evimiz vardı.

Yeşilce İmece Vakfı olarak Yeşilce, Yeşilce-Yeşilyurt, Yağmurlar, Yeveli, Gürpınar, Beyağaç ve Sarıyayla Dernekleri ile Yeşilce Vadisi Eşgüdüm Kurulu oluşturarak her ay bir dernek lokalinde toplantılar yaptık. Amaç ortak sorunlarımıza ortak çözümler üretmek ve her konuda dayanışmayı arttırmaktı. Bu çerçevede Yeşilce İMECE dergisi aylık yayına başladı ama bir yıl sonunda maliyeti karşılamakta zorlanınca kapatıldı.

Eşgüdümün ilk ve son ortak gecesini 1.200 kişinin katılımı ile yaptık. Bu süreçte şenliklerimizde Kamil Sönmez, Sebahat Akkiraz, Musa Eroğlu, Sevcan Orhan, Erdal Erzincan’ı ağırladık.

Geldik bugüne… 2 bakkal, 1 kahvehane ,Yeşilce İmece Vakfının yayla lokali, Göletevi ve otel kapalı. Okul, yurt çürüyor ve sahibi belli değil, Kültür merkezi atıl durumda ve şenlik alanımız kapalı. Mandıramız ise kiralık olarak çürümeye devam ediyor.

Önümüzdeki yıllarda bizlerde olmayacağız ama Yeşilce İmece Vakfımız yeni üyeleri ile yaşamaya devam edecektir.

Sevgi ve saygılarımla…

                                                                                                   Orhan Aksoy
                                                                                Yeşilce İMECE vakfı adına Kurucu Başkan

Bakmadan Geçme

Mesudiye Tanıtımı – Anadolu Gezginleri

Köy TV ekranlarında yayımlanan program sunuculuğunu Hüseyin Emre YABA’ tarafından’nın yaptığı “Anadolu Gezginleri” programının konuğu …